Liikunta raskauden aikana?

Viikon kuuma puheenaihe on tämä, saako tehdä, voiko tehdä, pitääkö tehdä, mitä saa tehdä?!  Hesari julkaisi viime sunnuntaina artikkelin, jossa ammattilaisurheilija toivoo, että ”voisi juosta vielä samana päivänä kun synnyttää!” HS.fi  ja julkisuudessa on ollut esillä aihe aikaisemminkin HS.fi

Liikunta raskauden aikana on erittäin kiinnostava aihe myös vastaanotolla päivittäin. Mitä voi ja saa tehdä raskausaikana? Miten on turvallista ja hyvä liikkua?

On hyvä muistaa, että ammattilaisurheilija on liikkeellä myös raskauskauden suhteen hieman eri lähtökohdin kuin harrastusliikkuja, mutta tietyt fysiologiset lainalaisuudet koskevat meitä kaikkia. Äitiysfysioterapian tavoitteena on kannustaa kaikkia äitejä liikkumaan läpi raskauden, mutta mitä ja miten?

Iskutusta tulisi siis välttää raskauden edetessä, se on ensimmäinen elementti joka treenistä jätetään pois ja viimeinen joka treeniin lisätään synnytyksen jälkeen. Sykettä saa nostettua monella muullakin turvallisemmalla tavalla kuten, uinti, sauvakävely tai porrastreeni.

Suoria vatsarutistuksia ei tehdä vatsan kasvaessa, jolloin vatsalihasten reunat eivät  ole enää omalla paikallaan. On kuitenkin täysin sallittua tehdä liikkeitä, joissa vatsan seinämät tiivistyvät kuten esim spiraalistabilaatio harjoitteita läpi raskauden.

Ohjaan odottavien ja synnyttäneiden Äitiyspilatesryhmiä SUHK Mamalla nyt kolmatta vuotta. Varsinkin Odottavien ryhmässä raskausviikot voivat olla toisella ihan alussa ja toinen on lähdössä synnyttämään seuraavalla viikolla, jolloin tunnin rakenne on mietitty jokaiselle sopivaksi ja osalle tempo on jopa liian rauhallinen. Pilates lisää kuitenkin kehotietoisuutta, joka helpottaa synnytykseen valmistautumista ja siitä palautumista. Yleensä he, ketkä eivät malta rauhoittua kuuntelemaan oman kehon viestejä, ovat eniten hukassa palautumisen kanssa. Hoikka kuontalo on harvoin merkki siitä, onko synnytyksestä palauduttu äitiysfysioterapian näkökulmasta. Eikä virtsankarkailua ole ainoa oire tai oireettomuus, jonka perusteella palautumista mitataan.

Tiedän osan ihmisistä ajattelevan, että äitiysfysioterapia ikään kuin ”kieltää” käyttämästä kehoa. Ajatus on ennemminkin opettaa tulevia äitejä käyttämään kehoaan oikein. Kun vauva syntyyy, tarvitaan hoitamiseen myös voimatreeniä ja hyvää yleiskuntoa. Nostelemisen voi vain tehdä siinä vaiheessa joko oikein, pienellä ajatuksella keskivartalon ja kehon kannatuksella tai väärin, venyttämällä jokaisella nostolla jännesaumaa suorien vatsalihasten välissä.

Jokainen meistä on lähtökohdiltaan eri kuntoinen, eikä itseään voi verrata naapurin tekemisiin. Ei tavoitteiden eikä treenin suhteen. Pyrimme äitiysfysioterapiassa pienentämään kuilua erkauman kuntoutuksen ja huippuurheilun vaatimien treenien välillä. Mm. tästä syystä äitien voimatreenit alkavat SUHK Maman Sportfysiosalilla torstaina 21.11. Klo:11.00. Jos olet kiinnostunut kuulemaan kuinka kehoa oikeasti saa ja voi käyttää synnytyksen jälkeen, niin lue lisää SUHK Maman  Facabook-sivuilta! Neljän kerran ryhmän ohjaa Urheilufysioterapeutti, sekä äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Heli Harsunen.

Rakkaudesta lajiin, Terhi 💪🏼

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: