Olo kevenee syömällä!

Tammikuussa ollaan ja ihmiset tekevät kilpaa ryhtiliikkeitä ruokavalion ja treenin suhteen. Kaikenlaiset lakot ja kiellot ruokavaliossa ei ole hyviä juttuja edes näin tammikuussa. Kannatan ennemmin hyvien asioiden lisäämistä, jota kautta huonot yleensä automaattisesti vähenevät. Ajatukset on huomattavasti mukavampi pitää positiivisissa asioissa, kun pohtia koko päivän suklaariviä jota ei nyt saa mennä vahingossakaan syömään!

Jos siis tavoitteena on keventää oloa näin pyhien jälkeen, niin kannattaa se ehdottomasti tehdä syömällä, eikä syömättömyydellä!

🫐 Lisää marjat päivittäiseen ruokavalioon.

🥕 Lisää vähintään puoli kiloa kasviksia päivittäiseen ruokavalioon.

🍎 Lisää hedelmiä päivittäiseen ruokavalioon.

Kun näiden ruokavalion peruspalikoiden päälle lisätään tasainen ateriaryhmi, riittävästi laadukasta ruokaa, puhdasta vettä ja arki-aktiivisuutta niin varmasti olo keveneee.

Aikuisen suositeltu annos kasviksia päivässä on vähintään 0,5kg.

Kasvikset voi syödä monessa eri muodossa, mikä itselle toimii parhaiten. Puoli kiloa kasviksia päivässä menee helposti, jos osan pilkkoo napostelutikuiksi, osan wokkaa kevyesti tai tekee juurespellin. Myös keitot on superkiva vaihtoehto talvella reippaan ulkoilun päälle! Kasvikset kannattaa maustaa oman maun mukaan, vaikka kuivatulla yrttiseoksella.

Ainut oikea tapa syödä kasviksia ei välttämättä tarvitse siis olla kylmä salaattipohja kurkulla ja tomaatilla. Ainakin itse kaipaan pari kertaa päivässä lämpimiä kasviksia jossain muodossa. Aina ei myöskään jaksa tai ehdi pilkkoa kasviksia tuoreena. Omat lempparini on Apetit aurinkokasvikset, josta tulee jo yli puolet päivän kasvisannoksesta kerralla.

Pakkasesta löytyy runsaasti vaihtoehtoja kasvisten pilkkomiselle.

Hedelmiä käytetään usein välipalana, mutta ne ovat myös hyvä pohja kun tehdään erilaisia smoothieita. Näiden kohdalla kannattaa muistaa, että mehuissa ja smoothieissakin on runsaasti energiaa. Kaupassa tai itse tehtynä voi olla hyvä valita kasvis- tai marjapohjainen smoothie, jos hedelmiä tulee syötyä jo muutenkin päivittäin välipalana paljon.

Kun lautaselta löytyy päivittäin paljon värejä, on yleensä vitamiinien saanti ruokavaliosta hyvällä mallilla.

Jokainen löytää ruokailulleen itse varmasti parhaimman rytmin. Olen sitä mieltä, ettei kaikkien ole pakko mahduttaa päivään viittä ruokailua, vaan välillä voi antaa ruuansulatuselimistön myös levätä. Kannatan myös lyhyitä paastoja tietyissä tilanteissa. Oikeastaan paastosta voidaan puhua myös kun puhutaan ajasta jokaisen ruokailun välissä. Tällöin lepoa annetaan suolistolle ja mm. hampaille. Jokainen maitokahvi ja suupala aterioiden välillä on huono, niin happohyökkäyksen kuin rasvan palamisenkin näkökulmasta. Joogan maailmassa ajatellaan paaston antavan keholle ja mielelle tilaa. Varsinkin taas näin parin viikon kotoilun jälkeen huomaa konkreettisesti miten paljon kaistatilaa aivoilta vie miettiä joka päivä koko perheen ruokailut.

Uuteen viikkoon siis ja uuteen vuoteen 2021, sopivalla tasapainolla rentoilua ja päättäväisyyttä!

Terhi ❄️

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: