Yrittäjyys ja raha

Minua pyydettiin kirjoittamaan lyhyt instagram teksti yrittäjyydestä sivustolle @naisetpuhuurahasta. Siispä samalla aiheella jatkoin pohdintojani täällä.

Olen ollut yrittäjä kohta kuusitoista vuotta. Suomenkielessä sana yrittäjä kuulostaa mielestäni jo lähtökohtaisesti epäonnistujalta. Samaan tulokseen päätyi meidän keskimmäinen lapsista tänään päivällispöydässä, kun yrittivät vanhimman kanssa hahmottaa mitä sana yrittäjä tarkoittaa. Kuulemma jotain ”Kun yrität ja yrität koskea tohon lamppuun etkä yllä!” -Ceci 10vee 😂

Koska omistan naisten fysioterapiaa tarjoavan yrityksen puheeni voivat usein kuulostaa feministisiltä. Oikeasti en juuri välitä sanasta, vaan ajattelen ennemmin että tasa-arvoisen palkkauksen osalta naisten tulisi katsoa peiliin. Toki aina omaan palkkatasoon ei voi vaikuttaa, mutta parempien palkkojen eteen naiset itsekin ovat avainasemassa vaikuttamassa. Näen asian samalla tavalla kuin vaikkapa treenin ja painonpudotuksen, jos haluaa muutosta vanhoihin tapoihin on jokaisen omalla vastuulla muuttaa tekemisessään jotain. Pelkkä epäkohdasta valittaminen ei auta.

Olen sanonut jo useamman vuoden vitsillä, etten liiku mihinkään alle satasen tuntipalkalla. Oikeastihan tämä on lähes totta, mutta asia on vitsi koska muuten tällaisia puheita paheksutaan Suomessa. Jos voin itse määritellä palveluideni hinnan ja olen ylityöllistetty, miksi en pyytäisi siitä kohtuullista korvausta. Koen siis, että naisilla on usein pieni palkka osittain myös koska he eivät itse pyydä enempää. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää puhua rahasta ääneen ja tehdä näkyväksi eriarvoisuus palkoissa.

Meillä on kolme lasta, joiden kanssa puhumme rahasta lähes päivittäin. Viime vuosina on pitänyt oikasti pohtia, millä keinoin rahan arvoa lapsille opettaa. Kun vanhimman kanssa keskustelemme usein, miksi meillä ei osteta kännykkäpeliin lisäosia jokapäivä (edes alle eurolla), on ollut pakko perustella rahan käyttöä sekä itselleen että lapsille. Siitä on jo kauan kun ymmärsin, että lasten ei tarvitse tietää jos jossain kuussa rahat ovat tiukilla. Asia ilmaistiin siten, että nyt ei lähdetä lintsille kun päätettiin käyttää raha johonkin muuhun.

Vasta viime vuosia olen alkanut kiinnittää huomiota säästämiseen ja sijoittamiseen. Toisaalta kaikki se, johon rahaa on käytetty vuosien varrella ei myöskään kaduta. Asumiseen, luksuslomiin ja autoihin käytetyn rahan olisi varmasti voinut sijoittaa fiksumminkin. Toisaalta kokemuksia on vaikea kerätä ja elämää elää nykypäivänä ilman rahaa. En kadu asioita, joihin rahaa on tullut ”tuhlattua”, mutta viimeistään koronavuosi opetti että myös säästötilillä on ihan hyvä olla pieni puskuri tiukan paikan tullen.

Lisää puhetta rahasta löydät seuraamalla @naisetpuhuurahasta

Terhi 💰

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: