Kun on tullut aika päivittää neuvolajärjestelmä

Hesari nosti tällä viikolla kolumnissaan esille eriarvoisuuden naisten terveydenhuollossa. Ne naiset ja äidit keillä on varaa käyttävät yksityisen puolen palveluita ja muut jäävät ilman. Jutussa mainittiin yhtenä nostona, että Helsinki on vain päättänyt jättää lakisääteiset neuvolan jälkitarkastukset tekemättä. Tämä on näkynyt tietenkin myös meillä SUHK Maman vastaanotolla ja fysioterapeuttisia jälkitarkastuksia onkin varattu ennätysmäärä.

Olen samaa mieltä Helsingin kaupungin kanssa päätöksestä lopettaa neuvolan jälkitarkastukset ja lyhyesti kerron miksi. Oma kokemukseni kolmen lapsen jälkeisestä neuvolan jälkitarkastuksesta on vielä opitimistisen positiivinen tänä päivänä kuulemiini äitien käynteihin verrattuna. Jos käynti kestää 7min ja käteen jää ehkäisyresepti ja todistus kelan äitiyspäivärahaa varten, voi nämä hoitaa aivan yhtä hyvin etänä tai postitse. Sisätutkimuksen on jo useasta paikkaa jätetty pois, mutta niihin tai erkauman diagnosointiin fysioterapian tasolla ei ole myöskään neuvoloissa olemassa ajantasaista osaamista ja koulutusta.

Fysioterapeuttinen jälkitarkastus taas keskittyy äidin palautumiseen kokonaisvaltaisesti. Käynti kestää 1,5h ja on varsin informatiivinen synnytyksestä palautumisen kannalta ja siinä arvioidaan myös äidin henkistä kuormitusta ja voimavaroja arjessa. Käynnillä tutkitaan kattavasti lantionpohjan toiminta ja keskivartalon kuormittuminen, mutta myös kehon muut mahdolliset lihasepätasapainot joita usein raskauden jälkeen kehosta löytyy. Löydösten perusteella ohjataan tuoreelle äidille parhaaksi katsottu tapa edetä palautumisen kanssa, joko sopivia tapoja lähteä kuormittamaan kehoa tai manuaalista käsittelyä rentouttavia tekniikoita hyödyntäen. Fysioterapeuttinen jälkitarkastus synnytyksen jälkeen on tällä hetkellä paras tapa ennaltaehkäistä äitien myöhempiä ongelmia kuten alaselkäkipuja, laskeumia, virtsankarkailua tai yleistä kansanterveydellisesti merkittävää ongelmaa, liikkumattomuutta.

Aiheeseen liittyen katsoin tällä viikolla myös ylen puoli seitsemän ohjelmaa, jossa muisteltiin kuinka mullistava uudistus ja keksintö aikoinaan oli kotimainen äitiyspakkaus ja neuvola järjestelmä. Äitiyspakkauksella haluttiin nostaa syntyvyyttä ja siinä onnistuttiinkin, mutta ennen kaikkea pakkaus tuli sisältöineen myös tarpeeseen. Äitiyspakkaus on kelalle fysioterepeuttista jälkitarkastusta kalliimpi vaihtoehto ja usein jos lapsia on monta, voi pakkauksen sisältökin olla jo tarpeeton.

Olisiko siis aika antaa äideille vaihtoehto valita joko fysioterapeuttinen jälkitarkastus tai äitiyspakkaus sen mukaan kumpaa itse kokee enemmän tarvitsevansa? Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutteja on jatkuvasti enemmän ja kunhan vielä saadaan koulutusten kautta upean kollegan Heli Harsusen kehittämä Fysioterapeuttinen jälkitarkastus -palvelu stardartoitua kaikkien tekijöiden osalta yhtä kattavaksi, on mielestäni aika uudistaa neuvola käytäntöjä äitien palautumista oikeasti huomioivampaan suuntaan!

Terhi 💜

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: