Hengitä itsellesi hyvä olo

Pyrin opettamaan alkeiskursseilla asiakkaille pilateksen pääperiaatteiden mukaisesti myös muita liikkeeseen merkittävästi vaikuttavia teemoja. Hengitys on yksi tärkeimmistä ja se on aina osa myös fysioterapia asiakkaan tutkimista. Alla muutama teema, joita olen käynyt läpi pilateskurssilaisten kanssa liittyen hengitykseen.

Uloshengitys auttaa meitä ennen liikkeen alkua aktivoimaan keskivartalon ydintuen, varsinkin silloin kun haluamme hallita kehon asennon hyvin esimerkiksi tasapainoa vaativissa liikkeissä. Toisaalta hengitys suuntaa voidaan pilatestunnilla myös muuttaa. Sisäänhengityksellä haetaan liikkeen aikana enemmän lisää liikkuvuutta kuin hallintaa ja tukea. Käden kurkotus ja kylkitaivutus voidaan tehdä sisäänhengityksellä jolloin saadaan lisää tilaa kireisiin ja tiukkoihin kylkivälilihaksiin. Enemmän yliliikkuvuutta omaavissa lajeissa kuten voimistelussa ja tanssissa voidaan tehdä liikkeen aloitusta uloshengityksellä ja taas lisää liikkuvuutta toivoville kuten jääkiekkoilijoille tai jalkapalloilijoille käytetään enemmän liikkeen aloitusta sisäänhengityksellä.

Hengitys ohjataan leveästi kylkiin ja selän puolelle, jolloin saadaan pallea työskentelemään tehokkaammin ja samalla saadaan myös joustatettua tiukkaa rintarangan aluetta. Hyvää liikkuvuutta tarvitaan, jotta haastavampia pilates liikkeitä voidaan tehdä. Hengitysharjoituksilla tunnin aikana eri alkuasennoissa pyritään siis valmistamaan kehon edellytyksiä hyvään alkuasentoon ja liikkeen suoritukseen.

Youtube: What Muscles Are Used for Forced Inspiration Breathing? – 3D Muscle Anatomy & Diagrams

Autonominen hermosto on tahdosta riippumaton hermosto, joka jaetaan sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. Autonominen hermosto osallistuu mm. verenpaineen säätelyyn. Hektisessä ja stressaavassa arjessa meillä on usein kehossa vallalla sympaattinen hermosto. Sympaattisen hermoston toiminta vilkastuu myös fyysisessä rasituksessa. Parasympaattinen hermosto toimii aktiivisimmin levossa. Sen avulla sydämen syke hidastuu, hengitystiheys pienenee ja ruoansulatuselimistön toiminta vilkastuu. Hengitysharjoituksen aikana pyritään aktivoimaan tätä parasympaattista, kehoa rentouttavaa ja rauhoittavaa hermoston osaa. Oman hengityksen syvyyttä tai pinnallisuutta kannattaa oppia tarkkailemaan.

Hengitä siis itsellesi rauhallinen arki. Jos omatoiminen hengitysharjoitus tuntuu vaikealta, uudet kurssit alkavat jälleen tällä viikolla SUHK Mamalla! Vihdoinkin voimme tarjota tunteja myös viikonloppuun kun lauantai aamuisin alkaa alkeis- ja keskitason tunnit Niittykummussa ihanan Katriinan ohjaamana!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: