Kuukautispäivä eli Menstrual Hygiene Day, MHDay

Kuka kertoi sulle kuukautisista ensimmäisen kerran, vai kertoiko kukaan?

Esikoiselle on jaettu tämän kevään aikana materiaalia sekä koulussa että postitse liittyen kuukautisiin, joka on ihan super hienoa!

Itsehän muistan aikoinaan sanoneeni hänelle suihkussa, että näky on äidin sukkanöyhtää 🙄 Siis MITÄ!?! Onneksi nykyään tiedän paremmin ja myös kuukautisista puhuminen on meillä kotona osa lasten luonnollista seksuaalikasvatusta.

Nerflixin Bridgerton -sarja on hyvä esimerkki puhumattomuudesta. Sarjassa kuvataan hyvin, että vaikka lapselle ei kerrottaisi mistään mitään se ei estä asioita tapahtumasta. Pikemminkin päinvastoin.

Viime viikolla vietettiin kansainvälistä kuukautispäivää, jonka yksi tarkoitus on tehdä kuukautiset näkyväksi.

Menstrual Hygiene Day eli MHDay -kuukautispäivä, on päivä jota vietettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2015. Päiväksi on valikoitunut 28.5., sillä kuukautisten keskimääräinen kierto on 28 päivää ja vuoto kestää useimmiten 5 päivää.

Kaikkialla maailmassa tytöillä ja naisilla ei ole läheskään yhtä hygieniset ja hyvät olosuhteet kuin meillä Suomessa. Päivä on tärkeä, sillä vain kuukautisten näkyväksi tekeminen voi saada aikaan muutoksia. Lisää infoa kuukautispäivästä saat @lunettecup blogista! Myös Suomessa huomaa, että vain osa vessoista on suunniteltu ns. kuukuppiystävällisesti ja edelleen monissa paikoissa lavuaaria tai vesipistettä ei ole käytettävissä lähellä istuinta.

Vaikka olen todella iloinen tyttärelleni jaetusta materiaalista, voisi systeemiä silti hieman vielä kehittää ☺️ Siteiden ja tamponien sekä infolehtisten jakaminen on super hyvä startti, mutta lantionpohjan hyvinvoinnin näkökulmasta lisäisin tähän vielä infon kuukuppien olemassaolosta sekä yhden tunnin fysioterapeutin vierailua aiheen parissa koululla! Sillä avoin keskustelu voittaa varmasti laatikon pohjalle sujautettujen lehtisen jakaman infon 😉

Jos sun perheessä asustaa hedelmällisessä iässä olevia tyttöjä tai/ja naisia, niin ole kiinnostunut kuukautisista! Tai jos valmennat tyttöjä, sama homma 💪🏼 Tieto lisää ymmärrystä kierron vaikutuksista koko fyysiseen ja henkiseen oloon ❤️ Kuukautisten jaksottelu vaikuttaa suorituskykyyn ja kierron seuraaminen auttaa hyväksymään nekin päivät kun mikään ei kulje ja keho ei tunnu omalta.

Kuukautispäivän kunniaksi kuvasin teille lyhyen joogan, joka auttaa kuukautiskipuihin. Laitetaanko jakoon? 🧘🏼‍♀️

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: