Äitiysfysioterapian salainen maailma

Vatsalihasten erkauma eli diastasis recti abdominis on yksi tunnetuimmista äitiysfysioterapiaan liitetyistä termeistä ja sen tutkiminen nousee yleensä ehdottomaksi ykköseksi asiakkaiden toivelistalla.

Olen alunperin ammatiltani urheiluhieroja ja tehnyt hierontatyötä vuodesta 2004. Asiakkaat ovat ehkä lukeneet nettisivuilta koulutuksestani enemmän ja silloin tällöin kysyvät ”Voisitko äkkiä katsoa miltä erkauma näyttää?” Jos aika on varattu vaikka synnytyksen jälkeiseen hierontaan, on asiakkaan ajatus että hoidosta noin 5min voitaisiin käyttää erkauman tutkimiseen.

Käytännössä tämä on mahdotonta.

Äitiysfysioterapeutin tekemä erkauman diagnosointi sisältää jännesauman tutkimisen sekä levossa että toiminnallisesti. Jännesauman jäntevyyttä tutkitaan monissa eri liikkeissä ja alkuasennoissa. Miten suorien vatsalihasten reunat antavat periksi? Miten lantionpohja ja syvä poikittainen vatsalihas käyttäytyy? Miten jännesauma käyttäytyy kiertojen aikana? Jos tutkimiseen käytetään vielä ultraääntä, on fysioterapeuttinen jälkitarkastus 1,5h ajallisesti vähintäänkin minimi.

Asiakkaat myös kertovat kokeilleensa erkaumaa netistä löytyvillä ohjeilla. Koukkuselinmakuulla, päännostoilla, montako senttiä jne. On erittäin hyvä olla kiinnostunut omasta palautumisestaan! Tämä ei kuitenkaan ole erkauman koko totuus.

Pyrin itse aina siihen, että asiakas osaisi tunnistaa keskivartalossa tapahtuvan liikkeen. Vastaanotolla laitetaan yhdessä sormet jännesaumalle ja tunnistetaan ero jäntevyydessä mm. lantionpohjan supistuksella ja ilman.

Osalle erkauma on enemmän kosmeettinen haitta ja pömpöttävä vatsa häiritsee, toisille keskivartalon tuen puute aiheuttaa enemmän kipuja tai oireita.

Kun menet synnytyksen jälkeen ryhmäliikuntatunnille ja kerrot ohjaajalle tilanteestasi, on täysin utopistista olettaa että hän voisi todeta nopealla tsekkauksella erkauman tilanteen. Vaikka hän kokeilisi vatsaasi ja kertoisi oman arvionsa asiasta, on ryhmätunnista kulunut jo noin 20min. Lyhyemmässä ajassa todetut kommentit jättäisin huomiotta.

Jos siis olet liikunta alan ammattilainen ja ohjaat äitejä, tunnista omat rajasi. On ihan Ok sanoa, että juuri synnytyksestä palautuminen ei ole ydinosaamistasi.

Haluan muistuttaa aiheesta, koska salimaailmassa törmää niin usein käsitykseen, että personal trainer kyllä osaa ja tietää miten voin lähteä turvallisesti liikkumaan synnytyksen jälkeen.

Tekstin tarkoitus ei ole missään nimessä pelotella liikkumisen suhteen, vaan kannustaa liikkumaan oikein!

Ja vastaus kysymykseen. No itseasiassa en. Mieluummin vähän vähemmän äkkiä ☺️

Rakkaudella, Terhi 💜

2 Comments Add yours

  1. Heidi says:

    Oma kokemus oli se että onneksi varasin sen äitiysfyssarin jossa asia tarkastettiin kunnolla ja kuntoutin sitä huolella. Näin aion toimia tulevaisuudessa mikäli uudestaan tulen raskaaksi ja synnytän. Kerralla ja rauhassa kuntoon.

    Liked by 1 person

    1. Kiva kuulla, että kokemus oli hyvä ja hyödyllinen!

      Like

Leave a comment